quote image
"Ook een reis van 1000 mijl begint met de eerste stap."

(Lao-Tse)

Rouw- en Verliesverwerking 

Er bestaan veel vormen van verlies: het overlijden en definitieve afscheid van een dierbare, verlies van gezondheid, Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS), ontslag, burn-out, je huis kwijtraken, ... Soms heeft het zo'n impact dat het leven zwaar en moeizaam wordt. Je zou het gebeurde graag 'oplossen', maar dat kan niet. Wel kun je het effect dat het trauma op je heeft beïnvloeden. Coaching kan je daarin ondersteuning bieden.  

Signalen om in actie te komen

- je voelt je moe en hebt nergens zin in
- je wordt overspoeld door verdriet
- je ervaart hopeloosheid en machteloosheid
- je hebt nachtmerries
- je merkt dat je vaak een kort lontje hebt
- nare herinneringen blijven maar rondspoken in je hoofd
  en hebben invloed op je stemming en gedrag
- je herkent jezelf niet meer

Iedereen op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo

Handen Kroon-ccJe zou kunnen zeggen dat rouwverwerking een proces is om weer tot jezelf te komen, nadat een ingrijpende ervaring je hele vertrouwde wereldbeeld op zijn kop heeft gezet en je achterliet met verdriet, pijn en gemis. Iedereen beleeft dat op zijn eigen manier. Er bestaat dan ook geen universeel recept voor de ideale rouwverwerking. En ook geen planning, want ieder mens heeft hierin zijn eigen tempo. 

Eigenheid binnen het gezin

Bij een (dreigend) verlies van een familielid, of een echtscheiding, zijn de persoonlijke belangen van alle betrokkenen groot. Iedereen, jong en oud, heeft zo zijn eigen manier om daarbij het eigen welzijn te beschermen. Soms wordt daarbij het grotere geheel uit het oog verloren. Je kunt dan baat hebben bij begeleiding van buitenaf om ervoor te zorgen dat de gezinsleden zich niet van elkaar isoleren.

Verlichting met EMDR of EFT

Twee technieken die het goed verwerken van trauma's stimuleren zijn EMDR en EFT. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een methode om schokkende of pijnlijke ervaringen waar je last van blijft hebben, losser te maken. EMDR is heel effectief gebleken bij PTSS. Onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 90% van de mensen geen PTSS meer heeft na drie EMDR-sessies van 90 minuten. [Bron: EMDR Centrum Nederland] Ook werkt het goed bij faalangst, spanningen, somberheid en burn-out.

EFT, Emotional Freedom Technique, is een soort acupressuur met de vingertoppen om de heftigheid van bepaalde emoties snel te kunnen dempen. Door te focussen op de pijnlijke emotie en daarbij te kloppen op meridiaanpunten, ervaar je binnen enkele minuten het verzachtende effect. De techniek is makkelijk aan te leren, zowel door volwassenen als door kinderen. Dat betekent dat je het zelf thuis kunt toepassen, op elk moment dat je het nodig hebt. 

Burn-out: Preventie en Re-integratie

Mogelijk heb je bij jezelf gemerkt dat je tegen je grenzen aanloopt. Je zou wel willen ingrijpen, maar weet niet hoe. Het werk gaat immers door. Of het gezin. Je wilt ook niet zomaar opgeven, of een zwakkeling lijken. Herken je dit bij jezelf? Dan is coaching een mogelijkheid om te voorkomen dat je uit gaat vallen door overspannenheid of burn-out. Is het al zover gekomen, dan is het zaak om zorgvuldig te herstellen en te leren beter te luisteren naar de signalen van je eigen lichaam en geest.

Maatwerk

Geen trauma is hetzelfde als een andere, en geen traumabeleving lijkt op die van een ander. Elke behandeling is daarom maatwerk. Alleen jij kunt feedback geven over wat je nodig hebt, in welke mate, in welk tempo en voor welke periode. We maken in overleg een plan, wat overigens altijd weer aangepast kan worden. 

Meer weten?

Wil je meer informatie over wat Kroon-cc in jouw specifieke situatie kan betekenen, neem dan contact op met Marieke Kroon.

©2019 Kroon-cc | Kroon-cc is aangesloten bij de NVNLP.