quote image
"Als jij jezelf kunt zijn, kunnen anderen ook zichzelf zijn in jouw omgeving."

(Oude wijsheid)

wat zeg je, Wat hoor je en wat wil je

In alle menselijke relaties speelt communicatie een grote rol. Maar wat is eigenlijk goede communicatie? Je zou kunnen zeggen: dat je zorgvuldig bent. Dat je precies zegt wat je bedoelt, zonder camouflage, en dat je zonder oordeel luistert naar wat een ander je vertelt. Dat blijkt nog niet zo makkelijk. Coaching geeft inzicht in wat je in jouw situatie kunt doen. Of juist laten.

- Relatiecoaching / M/V-Communicatie
-
Communicatie tussen werkgever / werknemer
Communicatie tussen ouders / kind

(Individuele coaching en/of coaching van beide betrokkenen.)

Relatiecoaching / M/V Communicatie

Relatiecoaching Kroon-ccSoms is er in een relatie een acuut probleem, maar vaker is er een onderstroom van onbehagen, gemis of irritatie in de relatie geslopen. Je kunt dan je aandacht aan het probleem besteden: de oorzaken, de verschillen, wie deed wat verkeerd. Het kan ook anders. Albert Einstein zei ooit dat je een probleem het beste kunt benaderen vanuit de oplossing. Gelukkige stellen met een fijne en succesvolle relatie - hoe doen ze dat? Hoe gaan zij met elkaar om in tijden van spanning en onenigheid? Hoe maken zij op een constructieve manier ruzie? Met de ander omgaan zoals je wilt dat die met jou omgaat -of de ander dat nou 'verdient' of niet- is alvast een handig hulpmiddel. En zo zijn er nog wel meer helpende strategieën.

Communicatie binnen het werk

Als je niet lekker kunt samenwerken met je collega's, je ondergeschikten of je baas, dan zit je een groot deel van de dag in een onprettige situatie die gegarandeerd stress oplevert. Soms kun je je omstandigheden veranderen, en soms ook niet. Wat in elk geval altijd kan is: verandering aanbrengen in hoe jij je daarin tot nog toe hebt opgesteld. Verander dat, en merk wat er opeens mee gaat veranderen. Uitgangspunt is dat je graag met plezier naar je werk gaat en daar echt tot je recht wilt komen. En dat alle anderen dat ook willen.

Ouder-Kind communicatie

Soms merk je als ouder dat je niet goed (meer) aansluit of zelfs regelmatig botst met je kind. De aanleiding is de ene keer duidelijk en de andere keer niet. Het kan zijn dat je kind ergens geen erkenning in krijgt, terwijl het daar wel behoefte aan heeft. Het kan ook zijn dat er bij jezelf een onderliggende emotie is die je reactie bepaalt. Dat is vaak het geval als eenzelfde soort situatie zich telkens weer voordoet. Het gaat hierbij niet om schuld, of wie iets goed of fout deed, maar om oorzaak en gevolg. En hoe je met een andere input een betere output krijgt.

Willen en Kunnen

Er zijn heel veel methoden en technieken, allemaal met hun eigen waarde en effect, om veranderprocessen te ondersteunen. Belangrijke factoren daarbij zijn aantrekkingskracht en vertrouwen. Om te willen veranderen moet je einddoel aantrekkelijk voor je zijn. Dat wat je graag zou willen. Om te kunnen veranderen is vertrouwen nodig. Vertrouwen dat je die nieuwe, gewenste situatie kunt bereiken en dat het jou en je omgeving goed zal doen. Kom erachter wat het is dat je tegenhoudt en, belangrijker nog, wat het is dat je energie geeft en in beweging zet.

Meer weten over Kroon-cc?

Wil je weten wat Kroon-cc voor jou kan betekenen, neem dan contact op.

 

Artikel op Ondernemerspagina van De Stad Amersfoort
"Kroon coaching: van denken naar dóen

 

©2019 Kroon-cc | Kroon-cc is aangesloten bij de NVNLP.